|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Koncert
Tamburával 2022 Európa Kulturális Fővárosában
Az újvidéki RTV Nagyzenekarának koncertje
 
2021. október 11., hétfő 19.00

Helyszín:
Ferenvárosi Művelődési Központ
1096 Budapest, Haller utca 27.

Az 1949-n alakult Újvidéki Rádió vezetése, az intézmény megalakulásától kezdve nagy figyelmet szentelt a műsorok által lefedett terület jellegzetes hangszerének.

Az első nagy változás a zenekar életében 1957-n történt, amikor a Rádió feladata egy reprezentatív nagy tamburazenekar létrehozása volt. A meghallgatáson részt vett 240 jelentkezőből, a megbízott vezető, Vukoszávlyev Száva, zeneszerző, a 20 legjobb tamburásból alakított zenekart, amely, elsősorban a rádió, illetve a televízió műsoraiban közreműködve vált egyre ismertebbé, míg a legnagyobb elismerésekben a külföldi szereplések során (Magyarország, Csehszlovákia, NSZK, Ausztria, Franciaország, Hollandia, Románia, Bulgária, Görögország, Líbia, USA, Kanada) részesült.

Az egyre magasabb színvonalú előadásmód, valamint a repertoár színesítése, nemcsak országosan, hanem külföldön is nagyban befolyásolta a tamburazene fejlődését.

Mulity Zorán vezetésével, 1984-től a zenekar, a népzene mellett már világhírű zeneszerzők (Mozart, Csajkovszkij, Rossini, Hacsaturján) műveit is műsorra tűzte.

Őrizve a hagyományos tamburazenei előadásmódot, illetve, követve a modern zenei irányvonalat, az Iszákov Dubrávkó vezette zenekar mára a tamburazene igazi bástyájává vált.

Első budapesti koncertjük repertoárjában szereplő komponált, komolyzenei művek tamburazenekarra írt változatai egyben „zenés meghívó” is Újvidékre, 2022 Európa Kulturális Fővárosába.

A belépés díjtalan!

A program szervezői:
Ferencvárosi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat
XIII. kerületi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Helyi Szerb Közösség
Ferencvárosi Művelődési Központ és Színház
 
 
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva