|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - KOLO - Délszláv Táncház
KOLO DÉLSZLÁV TÁNCHÁZ
A FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN
A CSOÓRI SÁNDOR ALAP TÁMOGATÁSÁVAL
 
PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ

A délszláv táncházi hagyomány, a klubként működő heti táncház 25 évnél is régebben van jelen a Ferencvárosi Művelődési Központ életében. Ez alatt az idő alatt a program nem sokat változott, a kezdetek óta népszerű táncháznak megmaradtak az alapvető szerkezeti struktúrái. Elmondható, hogy a rendezvénynek létezik egy igen kitartó, állandóan jelen levő közönsége, a Ferencvárosi Művelődési Központ pályázatát e kör kibővítésének reményében adta be.
 
 
 
 
A táncház és táncoktatás időpontja: minden szerda 18.30-22.45

Belépő: 1 200 Ft/alkalom
 
 
 
 
A zenekarról

Az 1976-ban alakult Kolo együttes vezetője kezdettől fogva Halász László, létének célja elsősorban a magyarországi délszláv népek, a szerbek, a horvátok és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése és színpadra állítása. Az együttes emellett természetesen foglalkozik az anyaország, a volt Jugoszlávia népeinek zenéivel is. A zenekar kezdettől fogva aktív és állandó résztvevője a hazai táncház mozgalomnak, külföldi útjai során pedig a volt Jugoszláviában sokszor, ezen kívül pedig Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Szlovákiában, Törökországban és Szicíliában öregbítette a délszláv zene jó hírét. A KOLO szó a délszláv népek körtáncainak gyűjtőfogalma.
 
 
KOLO az FMK-ban

A zenekar műsorváltozataiból a Ferencvárosi Művelődési Központban a tánctanítás és a táncház valósul meg. A program hivatalos kezdési időpontja 18.30, mely időponttól 19 óra 30 percig tánctanítás folyik az újonnan érkezettek számára. 19 óra 30 perctől pedig elkezdődik a rendes táncházi program, az évek során kialakult törzsközönség részvételével.

A támogatási összegből vendégzenekarokat sikerült meghívnunk, akik saját közönségük becsatolásával tovább tudták bővíteni a meglévő létszámot. Az elmaradó közönség pótlása, illetve új közönség becsalogatása minden állandó program kapcsán létfontosságú, a vendégzenekarok jelentette vérfrissítés pedig igazi közönségcsalogató elemként tud új közönséget bevonzani.
 
 
A közönség létszámának emelése, a bővítés alapvető fontosságú volt mindig is a Táncház további sikeres működtetése érdekében, ehhez adott kiemelkedő segítséget a pályázaton nyert összeg. Ennek segítségével vendégzenészeket hívhatunk meg évről-évre, készíthettünk a programot reklámozó szórólapot, amelyet elsősorban a kerület fiataljai és fiatal felnőttei által látogatott helyekre juttattunk el, valamint a város további táncházaiba küldtünk belőle. Fókuszunk arra helyeződött, hogy a táncoktatás meglétét hangsúlyozzuk, hiszen tapasztalatból tudjuk, hogy sokan azért maradnak gyakran távol, mivel nem ismerik eléggé a táncok lépéseit és ez nehézségeket okoz számukra. A tánctanítás ezeken a kezdőkön és újrakezdőkön segít, hogy a tényleges táncház során jó tempóban tudjanak csatlakozni a haladókhoz. A közel 100 féle tánc (horvát, szerb, szlovén, makedón, bolgár, görög),táncdialektusok, valamint a hozzájuk tartozó zenék rendszerbe vannak foglalva, illetve a rendszeren belül külön vannak választva a magyarországi és az anyaországbeli táncok, táncrendek.
 
 
Az elmúlt évek során elnyert támogatási összegekkel sikerült az állandó létszámot az évekkel korábbi alacsonyabb (45-50 fő) látogatottságról feljebb tornásznunk. Ennek függvényében is mindenképpen figyelemre méltó, hogy a mennyit sikerült az elmúlt négy-öt évben a táncház látogatottságán lendítenünk. A korábban nem ugrásszerű, hanem inkább lassan építkező közönségnövekedés új lendületet vett, az addigi átlag 50 fő helyett nem lett ritka a 75-80 fős látogatottság. A táncoktatással és a vendégzenekarokkal sikerült egy olyan réteget megfognunk, akik a korábban említett okok miatt nem jártak táncházba, így viszont már állandó vendégeink lehetnek szerda esténként. A sikeres pályázat segítségével a délszláv tánckultúrának újabb közönségréteget tudtunk toborozni és remélhetőleg a későbbiekben tovább tudjuk tartani a táncház látogatottságának növekvő tendenciáját.

A Kolo zenekar az elmúlt 40 év alatt igen sokat tett és tesz mind a mai napig – többek között a Ferencvárosi Művelődési Központban – a népzenei és néptánc kultúra gyűjtése, feldolgozása, valamint átörökítése tekintetében.
 
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva