|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - A show folytatódik
A show folytatódik
Egy 18 éves roma fiatalember viszontagságos bukdácsolása Budapesten
 
2015. március 6. 17.00

Belépő: 1500 Ft

A Karaván Színház régi törekvése, hogy a művészet eszközeivel fogalmazza meg társadalmi misszióját. A show folytatódik a cigányok társadalmi helyzetének problémáját újszerű, figyelemfelkeltő, a nézőket aktivizáló eszközökkel állítja fókuszba, és alkalmas a párbeszéd generálására.

Az interaktív előadásban azt nézhetjük végig, hogy egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében és nagy reményekkel a szívében hogyan próbál érvényesülni a nagyvárosban. A keret egy show, amelyben a fiú a játékos. A feladatok az élet mindennapi helyzetei: albérlet, munka, esti iskola, szomszédok, vásárlás, szerelem… A játék tétje az ő élete. Ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha a nehéz helyzetekben jól dönt, sikeres, boldog ember lehet. A feladatokat a játékmester irányítja. A fiú az új és új feladatok során gyakran nehéz döntési helyzetbe kerül. Ilyenkor a nézők piros és zöld szavazólapokkal kifejezhetik, hogy szerintük mi lenne a helyes. Bizonyos pontokon aktívan segíthetik is a játékost. Ám rá kell döbbennünk, hogy cigányként sokkal nehezebb érvényesülni, mint azt gondolnánk.

Az előadás a groteszk és humor eszközeivel nyúl a témához, mégis a csupasz valóságot látjuk. A roma néző katarzist él át, mert ráismer saját életére, a nem roma néző meg azt kérdezi: lehetséges, hogy a roma fiatalok ennyire esélytelenek? A show- ban hivatásos és amatőr, roma és nem roma színészek játszanak, nem egy jelenetben épp roma színész játszik nem romát. Az alkotók célja az elgondolkodtatás, a párbeszéd generálása, a sztereotípiák megkérdőjelezése, a néző gondolkodásának rebootolása, ezért az előadás tele van meghökkentő, abszurd elemekkel.

Az előadás friss élményeinek birtokában a nézők rövid anonim kérdőívet tölthetnek ki. Ebben főként a romák társadalmi helyzetével és az előadással kapcsolatos véleményekre vagyunk kíváncsiak. Nagy örömünkre azt tapasztaltuk, hogy a nézőkben sok mondanivaló és számos kérdés fogalmazódik meg, ezért minden előadás után lehetőséget biztosítunk arra, hogy az alkotókkal megosszák ezeket. Az egy-másfél órás beszélgetések haszna az, hogy egyrészt hasznos visszajelzéseket kapunk az előadással kapcsolatban, másrészt egy közös gondolkodásnak, diskurzusnak a lehetőségét ajánljuk fel.

Az előadás Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával készült. A show folytatódik-ot a 14 éven felüli korosztálynak ajánljuk.

Írta és rendezte: Nyári Oszkár

Zene: Karavan Familia

Hangeffektek: Fekete János „Jammal”

Fénytechnika: Kalóz István

Vizuális effektek: Papp László, Nagy Zoltán

Kamera: Simara László, Nyári Pál


Színészek:

Horváth Gyula/Rózsa Krisztián, Horváth Kristóf, Dobos Juci/Márton Eszter, Feuer Yvette, Gerner Csaba, Serf Egyed/Tóth Géza, Jászberényi Gábor, Rácz Panni/Varga Brigitta, Sipos Eszter, Viktor Balázs, Végh Zsolt
 
 
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva