|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Múzeumok Éjszakája a József Attila Emlékhelyen
Múzeumok Éjszakája a József Attila Emlékhelyen
 
A Múzeumok Éjszakáján a megújult József Attila Emlékhely szeretettel várja látogatóit!

2015. június 20.
1095 Budapest, Gát u. 3.


Születésének 110. évfordulóján – 2015. április 11-én – ünnepélyes átadó ünnepség keretei között megnyílt József Attila felújított szülőháza Ferencvárosban, a Gát u. 3. szám alatt. A megújult József Attila Emlékhely méltán válhat korszerű és igényes zarándokhelyévé a magyar líra meghatározó zsenije előtt tisztelgő mindenkori utókornak.

József Attila és Ferencváros 20. századi élete ezer szállal kötődik egymáshoz.

A József Attila Emlékhely a Petőfi Irodalmi Múzeum által berendezett élményszerű és korszerű kiállítótérben a költő életén, művein, érzelmi és gondolati vívódásain vezeti végig látogatóit. A magányos elmélyülés, a kontemplatív befogadás és ugyanakkor a közösségi együttérzés, a költészetet szeretők egymásra találásának helyszíne is lesz az Emlékhely.

A két hónapja megnyílt Emlékhely a Múzeumok Éjszakája keretében

június 20-án éjfélig

várja látogatóit verssel, zenével, filmekkel, meghitt együttléttel és egy lenyűgöző kiállítással.
 
 
Program:

18.00-19.30
Mobil applikációs séta Ferencvárosba
n József Attila életének fontos helyszíneit érintve.

József Attila emlékét Ferencvárosban számtalan ház és utca őrzi. Június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján végigjárhatják az érdeklődők a költő életének ferencvárosi helyszíneit egy mobil applikációs séta keretében. Ferencvárosban 19 helyen ismerjük pontosan a költő kötődéseit, a séta 11 helyszínt érint.

Találkozó: 18 órakor a Ferenc tér 11. szám előtt.

A Ferenc térről a Mester utcát, a Haller parkot és a Márton utcát érintve jutnak el a résztvevők a költő szülőházáig, a József Attila Emlékhelyre. A séta tartamának ideje megközelítőleg másfél óra. A József Attila emléksétát vezeti Gönczi Ambrus, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.

A séta alatt a tájékozódást egy interaktív Budapest térkép könnyíti meg, melyen az útvonal és az egyes állomások jelennek meg. Ha a séta során megragadja egy részlet, a térképen megjelenő, könyvet ábrázoló ikonra kattintva a helyszínről egy leírást olvashat. A bejárt helyszíneket a program rögzíti, így visszatéréskor könnyedén folytatható a séta.

A séta alatt József Jolán „József Attila élete” című életrajzi regényéből választott részletek, József Attila versei, valamint a helyszínek történetéhez kapcsolódó háttér-információk és archív multimédia elemek segítenek a költő gyermekkorának megidézésében. A versek, helytörténeti és életrajzi szövegek Holl Zsuzsa színművész, Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművésze és Horváth Kristóf (Színész Bob) hangján szólalnak meg.

A mobil applikáció az alábbi linken letölthető:
http://www.guideathand.com/hu/index

20.00
Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművészének szavalata


20.10
Tárlatvezetés


Vezeti: H. Bagó Ilona, a kiállítás kurátora, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa

20.30
József Attila Versmaraton


A nagy sikerű „Rejtelmek, ha zengenek…” Versfesztivál ferencvárosi gyermek és felnőtt versmondóinak szavalatait hallhatják az érdeklődők a József Attila Emlékhely hangulatos udvarán.

Az Emlékhely minden pontján József Attila versköteteket találnak a látogatók, lapozhatják, olvashatják a verseket. Örömmel adunk lehetőséget mindenkinek, hogy kedvenc József Attila versét felolvassa a Múzeumok Éjszakáján.

Várunk szeretettel minden József Attila költészetét szerető versbarátot egy hangulatos nyári estére!

22.30
Filmvetítések


 • Ferencváros Önkormányzata József Attila Mindenki.Net címmel országos online videópályázatot hirdetett fiatalok számára azzal a céllal, hogy minél több fiatal olvasson, szavaljon, énekeljen, hallgasson és „like”-oljon József Attila-verseket. Két hét alatt több mint 11 000 látogatója volt a weboldalnak, 58 magas színvonalú pályamű érkezett.
  A Múzeumok Éjszakáján a pályaművekből láthatnak az érdeklődők válogatást.

 • A megújult József Attila Emlékhely átadására Ferencváros önkormányzata felkérésére 14 kortárs költő írt szonettkoszorút József Attila Hazám című verse utolsó szonettjének soraiból építkezve.
  A 2015. április 11-én, az Emlékhely átadó ünnepségéről készült felvételről a Nemzeti Színház színművészei által előadott szonettkoszorút nézhetik meg a látogatók.
 •  
   
  Bővebb információ:

  Ferencvárosi Művelődési Központ (1096 Budapest, Haller u. 27.)
  József Attila Emlékhely (1095 Budapest, Gát u. 3.)
  Tel.: 06-1- 216-1300; 476-3410
  Web: www.fmkportal.hu
   
   
   
  » Vissza
   
   
   
   
   
  FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
   
   
  1096 Budapest, Haller utca 27.
  Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
  Fax: +36 (1) 218-7909
  E-mail: info@fmkportal.hu
  Web: www.fmkportal.hu
     
  © FMK - Minden jog fenntartva