|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - JAT: IRODALMI GÁLA
JAT: IRODALMI GÁLA
 
PROGRAMKAVALKÁD A KREATIVITÁS JEGYÉBEN A FERENCVÁROSBAN

A Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata által 2014-ben közzétett, „Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban, József Attila Terv I. ütem” városrehabilitációs projektek keretében a Ferencvárosi Művelődési Központ több elemből álló irodalmi programsorozatot indított ez év júniusában. A sorozat gálájának december 3-án adott otthont az intézmény.

„A távolságot, mint üveg golyót megkapod” címmel a művelődési központ nyílt irodalmi pályázatot hirdetett, amelyre 200 pályamű érkezett, az ország minden szegletéből. Olyan alkotásokat várt az intézmény, amelyek József Attila szellemi hagyatékából kiindulva, kortárs kontextust teremtenek a költőgéniusz morális értékrendje és a jelen társadalmi, művészeti folyamatai között. A Hommage à József Attila alkotói pályázat keretében a zsűri a legjobb 10 pályamunkát díjazta, első háromként Albert Lőrinc, Kanalas Dominika Judit és Buzsik Alexandra verseit.

A június-november között a Haller utca, Üllői út, Mester utca és a Ferenc körút által határolt rehabilitációs területen kódfejtő irodalmi játékon vehettek részt. A Ferencvárosi Művelődési Központ munkatársai húsz, József Attila életéhez, költészetéhez kötődő archív fotót, érdekes információt, versidézetet és egy-egy szót rejtettek QR kódok alá. A megfejtésekkel József Attila életét és költészetét lehetett még inkább megismerni.

„..BETŰK SIVATAGÁBAN…” Mit kezd egymással a sikeres kortárs költő és néhány, örök lázadó, fiatal, ferencvárosi kamasz? A JAT projekt keretében ez is kiderült, december 3-án. Pion István és Horváth Kristóf költők a kortárs beszéd hexametereit csűrték csavarták, rímelték össze a klasszikus magyar irodalom értékeivel, nyelvezetével.
 
 
A kreatív irodalmi órát követően, a hagyományokhoz híven az FMK-ban gyertyagyújtással emlékezett a közönség József Attila halálának 77. évfordulójára.

A sikeres irodalmi eseménysorozat méltó módon illeszkedett a ferencvárosi hagyományokhoz, ugyanakkor élővé, befogadhatóvá tette a kortárs művészeti folyamatokat.

A pályázati program a Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata által 2014-ben közzétett, „Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban, József Attila Terv I. ütem” városrehabilitációs projekt (KMOP-5.1.1/B-12-k-2012-0003) keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatására vonatkozó pályázati kiíráson az JA-2014/03 pályázati program megvalósítására 500 ezer Ft pályázati támogatást használ fel a Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei.
 
 
   
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva