|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Bővebb információ: ferencvaroskalauz.hu   |   Facebook
 
 
 
» Archívum - Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
 
BESZÉLGETÉS ZÁVADA PÁL ÍRÓVAL
Beszélgetés Závada Pál íróval Apfelbaum. Nagyvárad, Berlin című, 2022. márciusában megjelent könyvéről.

2022. MÁJUS 18., SZERDA 17.00

Facebook esemény:
https://hu-hu.facebook.com/events/799589098086379/

Helyszín:
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

1092 Budapest, Erkel utca 15.

A részvétel díjtalan.

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
 
 
 
FILMKLUB
LÖKÖTT LONDINER
2022. MÁJUS 19., CSÜTÖRTÖK 15.00
2022. MÁJUS 20., PÉNTEK 15.00


Lökött Londiner
amerikai komédia, 72 perc, 1960

Rendező: Jerry Lewis

Stanley Miami Beach-en, az elegáns Fountainbleau Hotel-ben dolgozik. Egy londinernek azonban nagyon nehéz az élete. Mindenért neki kell futkosnia, csomagot vinnie, pakolnia és persze mindenért őt okolják. A jó szándékú, ám kicsit ügyefogyott fiú, így arra a következtetésre jut, hogy jobb ha elkerüli a munkát és persze a vendégeket is minél messzebb...

Ferencváros Önkormányzatának ingyenes programja „A teljesség felé” idősügyi koncepció keretében

A részvétel díjtalan.

A program regisztrációhoz kötött: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
 
 
 
BUDAPEST, NŐVÁROS
HELYTÖRTÉNETI SÉTA KŐRÖSI ZOLTÁN TISZTELETÉRE
2022. MÁJUS 21., SZOMBAT 10.00

Facebook esemény:
https://hu-hu.facebook.com/events/1575746106141276/

Találkozó: a Ferenc tér közepén

Kőrösi Zoltán író, szerkesztő, dramaturg (1962-2016)

1990-2007 között a Magyar Rádióban dolgozott, az Irodalmi szerkesztőség vezetőjeként, majd 2002-től a Művészeti Főszerkesztőséget irányította. Első novellájával (Hazafelé, 1992) elnyerte a Magyar Napló című irodalmi hetilap Örkény István-novellapályázatát. 1996-ban megnyerte az ÉS – Westel közös novellapályázatát. Novellái idegen nyelveken is megjelentek, olasz, héber, orosz, angol, német, francia és koreai fordításokban.

A 2004-ben kiadott Budapest Nőváros, mely elnyerte az Év könyve címet, szűkebb lakókörnyezethez, Ferencvároshoz visz közel.

Sétánkon a kötetben szereplő ikonikus helyszíneket keressük fel.

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com
 
 
 
VIRTUÁLIS SÉTA AZ ÜLLŐI ÚTON
ÉTTERMEK, KÁVÉHÁZAK, KÜLÖNLEGES ÉLETTÖRTÉNETEK
Vetítés és helytörténeti előadás

2022. MÁJUS 26., CSÜTÖRTÖK 15.00

Facebook esemény:
https://hu-hu.facebook.com/events/1239068340247086/

Előadó: Gönczi Ambrus történész, muzeológus

A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
 
 
 
KIÁLLÍTÁS
DIZÁJN 9
Különleges tárgyak az elmúlt száz évből

MEGNYITÓ: 2022. MÁRCIUS 18., PÉNTEK 17.00

Facebook esemény:
https://hu-hu.facebook.com/events/1162632120942233/

Helyszín:
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

1092 Budapest, Ráday utca 18.
(bejárat az Erkel utca 15. felől)

Mindennapi életünk során számos eszköz és tárgy kerül a kezünkbe, köztük olyanok is, amelyeket valamilyen tevékenység elvégzésére használunk. Tudjuk a funkciójukat, ismerjük a működésüket, már fel sem figyelünk rájuk, napi rutinból cselekszünk. Miközben elvégezzük vele tennivalóinkat, eszünkbe sem jut, hogy a kinézetükre is figyelmet fordítsunk.

Néhány hónappal ezelőtt Facebook-oldalunkon elindítottunk egy játékot, melyben olyan tárgyakat mutattunk meg, amikről első látásra nehéz megállapítani, mire is valók. A játék egyre népszerűbbé vált, sokan tippeltek, ki jól, ki még jobban. Bekövetkezett az, amire nem számítottunk, hogy játékosaink szinte mindent kitalálnak majd. Ugyanakkor a sok helytelen, ám felettébb szellemes tipp igazolta várakozásainkat abban a tekintetben, hogy szórakozva lehet a legeredményesebben tanulni.

A Hársfa Adománybolt és a Ferencvárosi Gyűjtemény közös kiállításán találkozhatunk a már jó ismert tárgyakkal és számos ismeretlen ismerőssel.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 20122. március 18-án 17.00 órakor az Erkel utca 15-ben!

A kiállítást Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész nyitja meg.

A kiállítás megtekinthető 2022. május 30-ig.
 
 
 
FERENCVÁROS KÖZELEBBRŐL
RÁDAY UTCA 8.
Fotók: Mészáros Gábor (FMKéptár)

Fotók megtekinthetők a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Facebook oldalán és az FMKéptár Facebook oldalán.

Ráday utca 8.

Az értékes üzletportálú bérházat Győren Károly építész tervei alapján 1896-ban nyitották meg.
 
 
 
FERENCVÁROS ÉVSZÁZADAI
ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
Állandó kiállításunk végigkalauzolja a Látogatókat Ferencváros történetének legjelentősebb állomásain. Hét tabló, megannyi érdekes kép, tárgyak és szobrok mutatják be a városrész alakulását az 1400-as évektől egészen a XX. század történelméig.

A személyes találkozásig barangolja be virtuálisan a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítását!

Az állandó kiállítás elérhetősége a honlapunkon:
http://ferencvaroskalauz.hu/kiallitasok/allando-kiallitas/


A virtuális kiállítás közvetlenül elelérhető itt:
https://my.matterport.com/show/...
 
 
 
Rólunk
 
Ugyan a helytörténeti emlékanyagok, ismeretek gyűjtésének, és terjesztésének természetesen Budapest azon városrészeiben, melyek Nagy-Budapest 1950. évi kialakítása előtt önálló közigazgatással, és ami ennél is fontosabb, önálló identitással rendelkeztek jelentős hagyományai voltak, a nevét 1792. december 4-én I. Ferenc király után elnyerő Ferencváros történetének, múltjának megismeréséhez, a még fellelhető írásos és tárgyi emlékanyagok gyűjtéséhez és feldolgozásához már az 1950-es évek második felében hozzákezdtek a kerületben. A helyi tanács művelődési osztályának munkatársai Xantus Zoltán és Kóbor István vezetésével indították meg a gyűjtő és kutatómunkát, s ennek eredményeképpen már 1959-ben napvilágot is látott az első, Ferencváros múltját bemutató helytörténeti kiadvány (A Ferencváros története – szerk. Xantus Zoltán), melyet 1970-ben újabb követett, a Ferencvárosi szél. Ez utóbbi elsősorban a kerületben élő művészek, írók, költők alkotásai, versei, tárcái, novellái segítségével próbálta meg visszaidézni a századforduló ferencvárosi utcáinak, kiskocsmáinak hangulatát, az itt élők mindennapjait.
 
 
A kerületben folyó helytörténeti kutatómunka révén sikerült még két nagyobb szabású munkát megjelentetni 1973-ban Ferencvárosi képek, illetve 1992-ben Ferencvárosi évszázadok címmel, s 1973-ban egy időszaki helytörténeti kiállítás is megnyílt. A kutatást, gyűjtést, feldolgozást azonban nagymértékben megnehezítette, hogy nem sikerült biztosítani külön intézményes kereteket e helytörténeti munka szakszerű folytatásához, az e munkával foglalkozók állandó raktározási gondokkal küszködtek, a begyűjtött emlékanyagot 3-4 évente átköltöztették, hol a kerületi tanács raktárába, hol egy helyi óvoda használaton kívüli helyiségébe került, végül egy lakóház pincéjében kötött ki. Ezt a nehéz helyzetet oldotta meg végül 1997-ben a Ferencvárosi Önkormányzat, amikor a Pipa u. 4. sz. alatti társasház egyik lakását megvásárolta, és átalakíttatta oly módon, hogy az alkalmassá vált mind az addig begyűjtött emlékanyag raktározására, mind kiállítások rendezésére.

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény 1998 novemberében nyerte el működési engedélyét, s kezdhette meg a szakmai munkát, a fővárosi közkönyvtárakban, levéltárakban, múzeumokban folytatandó kutatást, a gyűjteményi anyag újrafeldolgozását és kutathatóvá tételét, valamint mint azt a mai napig is fő céljának véli, szorosabb kapcsolatot alakított ki a kerületi általános- és középiskolákkal. A Gyűjtemény jelenleg egy nagyjából 13 ezer fényképet magába foglaló fotótárat, egy több mint ezerötszáz kötetet tartalmazó könyvtári, 5000 darabos kisnyomtatványi és plakátrészleget kezel, ezt a gyűjteményi anyagot egészíti ki az a mintegy 300 tárgy - elsősorban múlt századi és századfordulós használati eszközök - melyet az elmúlt évtizedek során sikerült begyűjteni.
 
 
2002 óta folyik a Gyűjtemény és a Ferencvárosi Helytörténeti Kör, majd 2005 óta Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület által közösen megszervezett Ferencvárosi Séták című helytörténeti vetélkedő-sorozat, melynek során a kerületi általános iskolák felső tagozatosai számára háromfordulós, a középiskolások számára pedig egyfordulós versenyt rendeznek. A vetélkedőket kiegészíti az a helytörténeti foglalkozás-sorozat, melyben heti rendszerességgel múzeumlátogatásokon, helytörténeti kutatómunkában és egyéb múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődő általános iskolások. A rendezvények közül minden évben kiemelkedőnek bizonyul a Költészet Napja alkalmából meghirdetett versillusztrációs pályázat, melyen nagyjából ezer alsó-és felső tagozatos iskolás, valamint középiskolás vesz részt.
 
 
2006 őszén a Gyűjtemény a Ráday utca 18. számú épületben kapott új, állandó otthont, s ezzel új távlatok is nyíltak, hiszen az új kiállítóterek létrehozatalával egyszerre akár három kiállítás is működtethető, a raktárhelyiségek és irodák pedig biztosítják a gyűjtés és feldolgozás követelményét. A gyűjtemény legfőbb célja, hogy változó, és főképpen fejlődő kerületünket folyamatosan dokumentálja, hogy az elkövetkező évtizedek ferencvárosi polgárai minél színesebb és részletesebb képet kapjanak és alkothassanak városrészük rég- és közelmúltjáról.
 
 
Elérhetőség

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel utca 15. felől)
Tel: +36 (1) 218-7420
E-mail: info@ferencvaroskalauz.hu

Nyitva tartás:
Keddtől - péntekig 10-18 óra között
Szombaton: 10-14 óra között
Vasárnap és hétfőn zárva
 
 
További információk

Facebook: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Web: www.fmkportal.hu
, www.ferencvaroskalauz.hu
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva