|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Bővebb információ: ferencvaroskalauz.hu   |   Facebook
 
 
 
» Archívum - Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
 
HELYTÖRTÉNETI SÉTA
RÁDAY UTCA IRODALMI VÉNÁI
2023. JÚNIUS 9., PÉNTEK 16.30

A valamikori Haymarktról (Kálvin tér) induló sétán sorra vesszük a Ráday utca gazdag irodalmi örökségét, közben stílustörténeti keresztmetszetben látjuk a városrész több, mint kétszáz éves épített örökségét, szóba kerülnek a jelenkort meghatározó vendéglők-teraszok a közéjük ékelődő kulturális-művészeti helyszínekkel együtt. Jelszavunk: A Ráday utca nyitva!

Találkozó: 16.15 Kálvin tér (M4 metró lépcsős feljárat tetején a felszínen) (Ráday utca torkolata)

A sétát vezeti: dr. Orbán György, a Ráday Soho projektmenedzsere

Ingyenes, de regisztrációhoz kötött program.

További információ, regisztráció:
https://bevasarloutca.hu/programok/esemeny/raday-utca-irodalmi-venai
 
 
 
BUDAPEST 150 – FELHÍVÁS
„JÓ, AKKOR MENJÜNK MOZIBA!”
Kedves Mozirajongók, kedves Ferencvárosiak és Budapestiek!

50 évvel ezelőtt nyílt meg az egykori Pest-Buda Mozi, és 110 éve a Kultúr Mozi (későbbi nevén Kinizsi Mozi, majd Blue Box Mozi, majd Kultiplex)!

A Ferencvárosi Művelődési Központ, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Ferencváros Önkormányzata kezdeményezésére köztéri és múzeumi kiállítással szeretne megemlékezni e két kultikus intézményről.

Arra kérjük önöket, hogy amennyiben rendelkeznek bármilyen emléktárggyal az említett mozikkal kapcsolatban, vegyék fel velünk a kapcsolatot! Mozijegyek, a mozik büféjében vásárolt termékek csomagolópapírja ugyanolyan fontos a számunkra, mint egy eredeti filmtekercs, filmvetítő gép vagy annak darabja. A lényeg, hogy kötődjenek a mi ferencvárosi mozijainkhoz.

A relikviákból összeállított kiállítás 2023. augusztus 22. és szeptember 23. között lesz megtekinthető a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben.

Helyszín: 1092 Budapest, Erkel utca 15.

Segítségüket előre is köszönjük!

Telefon: +36 (1) 218-7420 vagy +36 (20) 913-6717
E-mail cím: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com
 
 
 
ELŐADÁS
MINDENTUDÁS AKADÉMIÁJA – ÓKORTÖRTÉNETI SZEMINÁRIUM
BIBLIA RÉGÉSZETI ELŐADÁS

2023. JÚNIUS 13., KEDD 14.00

A Bibliából ismert történetek régészeti háttere.

Előadó: Winkelmayer Zoltán egyiptológus, kutató

Ferencváros Önkormányzatának ingyenes programja „A teljesség felé” idősügyi koncepció keretében

A részvétel díjtalan.

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
 
 
 
HELYTÖRTÉNETI SÉTA
LÁTOGATÁS A BOLGÁR ORTODOX TEMPLOMBAN ÉS
A BOLGÁR MŰVELŐDÉSI HÁZBAN
2023. JÚNIUS 14., SZERDA 10.00

A sétát vezeti: Gönczi Ambrus

Találkozó: a Szent István Kórház előtt a Nagyvárad téren.

A részvétel díjtalan.

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com
 
 
 
ZENE-SZÓ-KÉP FERENCVÁROS
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2023
2023. JÚNIUS 24., SZOMBAT

Facebook esemény:
https://hu-hu.facebook.com/events/936633987576172/


18.00
Irodalmi séták okostelefonnal

A Pál utcai fiúk nyomában, Ottlik Géza Hajnali háztetők és a József Attila Ferencvárosban című interaktív, vezetett sétákat mutatja be Márkus Zsolt, a SZTAKI eLearning Osztályának vezetője.

19.00
Závada Pál Hajó a ködben

című regényének eHangoskönyv változatából részleteket olvas fel Fodor Tamás színművész és a szerző.

20.30
Kassák-hangulat terem

Hérincs Dániel zeneszerző és Magolcsay Nagy Gáborköltő elektronikus zenei összeállítását hallhatják az érdeklődők. Ez idő alatt mozitermünkben fényjáték kíséri a Kassák-hangulatot.

21.00
KineDok filmvetítés
A magunk módjára üvölteni / Howling like we do

magyar–szlovák dokumentumfilm, 97 perc, 2022
Rendező: Dér Asia

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
 
 
 
FILMKLUB
CSAK SEMMI SZEXET, KÉREM, ANGOLOK VAGYUNK!
2023. JÚNIUS 29., CSÜTÖRTÖK 15.00
2023. JÚNIUS 30., PÉNTEK 16.30


CSAK SEMMI SZEXET, KÉREM, ANGOLOK VAGYUNK!
angol filmvígjáték, 91 perc, 1976

Rendező: Cliff Owen

Egy bankintézet mindennapjait fenekestől felforgatja a szomszédjába költöző szexbolt. Képtelen bonyodalmak és kacagtató jelenetek egy kortalan filmben.

Ferencváros Önkormányzatának ingyenes programja „A teljesség felé” idősügyi koncepció keretében

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com

A részvétel díjtalan.
 
 
 
A TIZENKILENCEDIK FŐVÁROSI KÖLTÉSZET NAPI VERSILLUSZTRÁCIÓS
PÁLYÁZAT DÍJAZOTTJAINAK KIÁLLÍTÁSA
Részletek:
http://egyesulet.ferencvaroskalauz.hu/versillusztracios-palyazat/


A magyar költészet napját, József Attila születésnapját középpontba állító 19 éves hagyományápoló programját a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület 13. alkalommal hirdette meg fovárosi szinten. Idén 62 iskolából 105 felkészítő tanár diákjai küldték be munkáikat.

A zsűri az előválogatás után a kiállításra kiválasztott rajzokat a pályázati kiírásban szereplő öt szempont szerint pontozta. A XIX. Fővárosi költészet napi versillusztrációs pályázatra érkezett 651 rajzból a zsűri 230 alkotást választott ki, amelyek a Ferencvárosi Helytörténeti Gyujteményben és a Boráros Téri Könyvtárban tekinthetők meg 2023. június 30-ig.

A belépés ingyenes.
 
 
 
FERENCVÁROS ÉVSZÁZADAI
ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
Állandó kiállításunk végigkalauzolja a Látogatókat Ferencváros történetének legjelentősebb állomásain. Hét tabló, megannyi érdekes kép, tárgyak és szobrok mutatják be a városrész alakulását az 1400-as évektől egészen a XX. század történelméig.

A személyes találkozásig barangolja be virtuálisan a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítását!

Az állandó kiállítás elérhetősége a honlapunkon:
http://ferencvaroskalauz.hu/kiallitasok/allando-kiallitas/


A virtuális kiállítás közvetlenül elelérhető itt:
https://my.matterport.com/show/...
 
 
 
Rólunk
 
Ugyan a helytörténeti emlékanyagok, ismeretek gyűjtésének, és terjesztésének természetesen Budapest azon városrészeiben, melyek Nagy-Budapest 1950. évi kialakítása előtt önálló közigazgatással, és ami ennél is fontosabb, önálló identitással rendelkeztek jelentős hagyományai voltak, a nevét 1792. december 4-én I. Ferenc király után elnyerő Ferencváros történetének, múltjának megismeréséhez, a még fellelhető írásos és tárgyi emlékanyagok gyűjtéséhez és feldolgozásához már az 1950-es évek második felében hozzákezdtek a kerületben. A helyi tanács művelődési osztályának munkatársai Xantus Zoltán és Kóbor István vezetésével indították meg a gyűjtő és kutatómunkát, s ennek eredményeképpen már 1959-ben napvilágot is látott az első, Ferencváros múltját bemutató helytörténeti kiadvány (A Ferencváros története – szerk. Xantus Zoltán), melyet 1970-ben újabb követett, a Ferencvárosi szél. Ez utóbbi elsősorban a kerületben élő művészek, írók, költők alkotásai, versei, tárcái, novellái segítségével próbálta meg visszaidézni a századforduló ferencvárosi utcáinak, kiskocsmáinak hangulatát, az itt élők mindennapjait.
 
 
A kerületben folyó helytörténeti kutatómunka révén sikerült még két nagyobb szabású munkát megjelentetni 1973-ban Ferencvárosi képek, illetve 1992-ben Ferencvárosi évszázadok címmel, s 1973-ban egy időszaki helytörténeti kiállítás is megnyílt. A kutatást, gyűjtést, feldolgozást azonban nagymértékben megnehezítette, hogy nem sikerült biztosítani külön intézményes kereteket e helytörténeti munka szakszerű folytatásához, az e munkával foglalkozók állandó raktározási gondokkal küszködtek, a begyűjtött emlékanyagot 3-4 évente átköltöztették, hol a kerületi tanács raktárába, hol egy helyi óvoda használaton kívüli helyiségébe került, végül egy lakóház pincéjében kötött ki. Ezt a nehéz helyzetet oldotta meg végül 1997-ben a Ferencvárosi Önkormányzat, amikor a Pipa u. 4. sz. alatti társasház egyik lakását megvásárolta, és átalakíttatta oly módon, hogy az alkalmassá vált mind az addig begyűjtött emlékanyag raktározására, mind kiállítások rendezésére.

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény 1998 novemberében nyerte el működési engedélyét, s kezdhette meg a szakmai munkát, a fővárosi közkönyvtárakban, levéltárakban, múzeumokban folytatandó kutatást, a gyűjteményi anyag újrafeldolgozását és kutathatóvá tételét, valamint mint azt a mai napig is fő céljának véli, szorosabb kapcsolatot alakított ki a kerületi általános- és középiskolákkal. A Gyűjtemény jelenleg egy nagyjából 13 ezer fényképet magába foglaló fotótárat, egy több mint ezerötszáz kötetet tartalmazó könyvtári, 5000 darabos kisnyomtatványi és plakátrészleget kezel, ezt a gyűjteményi anyagot egészíti ki az a mintegy 300 tárgy - elsősorban múlt századi és századfordulós használati eszközök - melyet az elmúlt évtizedek során sikerült begyűjteni.
 
 
2002 óta folyik a Gyűjtemény és a Ferencvárosi Helytörténeti Kör, majd 2005 óta Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület által közösen megszervezett Ferencvárosi Séták című helytörténeti vetélkedő-sorozat, melynek során a kerületi általános iskolák felső tagozatosai számára háromfordulós, a középiskolások számára pedig egyfordulós versenyt rendeznek. A vetélkedőket kiegészíti az a helytörténeti foglalkozás-sorozat, melyben heti rendszerességgel múzeumlátogatásokon, helytörténeti kutatómunkában és egyéb múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődő általános iskolások. A rendezvények közül minden évben kiemelkedőnek bizonyul a Költészet Napja alkalmából meghirdetett versillusztrációs pályázat, melyen nagyjából ezer alsó-és felső tagozatos iskolás, valamint középiskolás vesz részt.
 
 
2006 őszén a Gyűjtemény a Ráday utca 18. számú épületben kapott új, állandó otthont, s ezzel új távlatok is nyíltak, hiszen az új kiállítóterek létrehozatalával egyszerre akár három kiállítás is működtethető, a raktárhelyiségek és irodák pedig biztosítják a gyűjtés és feldolgozás követelményét. A gyűjtemény legfőbb célja, hogy változó, és főképpen fejlődő kerületünket folyamatosan dokumentálja, hogy az elkövetkező évtizedek ferencvárosi polgárai minél színesebb és részletesebb képet kapjanak és alkothassanak városrészük rég- és közelmúltjáról.
 
 
Elérhetőség

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel utca 15. felől)
Tel: +36 (1) 218-7420
E-mail: info@ferencvaroskalauz.hu

Nyitva tartás:
Keddtől - péntekig 10-18 óra között
Szombaton: 10-14 óra között
Vasárnap és hétfőn zárva
 
 
További információk

Facebook: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Web: www.fmkportal.hu
, www.ferencvaroskalauz.hu
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva