GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL   |   
 
   
 
   
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Mester Galéria és Közösségi Tér
Mester Galéria és Közösségi Tér
 
Archívum - Mester Galéria
 
 
Facebook: https://www.facebook.com/mestergaleria
 
Kedves Résztvevők!

Sajnos a mai nappal, azaz 2020. március 17-től kezdődően a Mester Galéria és Közösségi Tér bezárt, de a Te sztorid! rövidfilmes pályázatunk tovább folytatódik, így várjuk tőletek a kialakult helyzethez alkalmazkodó kreatív kisfilmeket és animációkat.

A következő hetekben pedig könyvajánlókkal, filmajánlókkal, és izgalmas, a digitális oktatást kiegészítő posztokkal jelentkezünk!

Vigyázzatok magatokra és a körülöttetek levőkre!

Mester Galéria csapata


 
 
A TE SZTORID!
A Mester Galéria és Közösségi Tér rövidfilm és animációs pályázata

FIGYELEM!!!


A helyzetre való tekintettel, megváltoztatjuk a Te sztorid! rövidfilmes pályázatunk 2020. április 30., éjféli beküldési határidejét.

Az új határidő: 2020. augusztus 31., éjfél!

Szeretnénk, ha a pályázat lezárása és díjátadója méltó lenne a beérkezett pályamunkákhoz, azonban a kisfilmek nyilvános vetítésére úgy néz ki, nem lesz lehetőségünk májusban.

Reméljük a meghosszabbított határidő lehetőséget ad arra is, hogy a szabadban, közösen valósítsátok meg az eredeti elképzelésetek!

De addig is, ne feledjétek: több kisfilmmel is nevezhettek, így akár egy a mostani helyzeteteket feldolgozó kisfilmet is beküldhettek.

Ha már megvolt a terved a forgatásra, de a kialakult helyzet miatt nem tudod azt megvalósítani, akkor tervezz újra, légy kreatív, és kezd el a forgatást!

A TE SZTORID RÖVIDFILMES PÁLYÁZAT TOVÁBBRA IS FOLYTATÓDIK!


A pályázati feltételeink nem változtak, de íme néhány tipp, hogy hogyan alkalmazkodj a videóddal a kialakult helyzethez:

 • Gondold át! Mivel nem javasolt elhagyni az otthonunkat, ezért a kültéri forgatás nehezen megoldható. Alakítsd át úgy az ötleted, hogy az otthon megvalósítható legyen!
 • Légy kreatív! Nem tudsz azokkal forgatni, akikkel eredetileg szerettél volna? Vonj be szereplőket a környezetedből, vegyél fel videó beszélgetéseket, vagy mint egy mozaik, fogassatok külön-külön és vágjátok azt össze!
 • Tervezz újra! Úgy érzed a fenti két javaslat ellenére, sem tudod megvalósítani, amit elképzeltél? Az új helyzet, amihez mindnyájunknak alkalmazkodni kell, számtalan új és feldolgozni való történetet kínál: készíts interjút a környezetedben lévőkkel, vágj meg egy videóblogot vagy dokumentáld egy napodat.

Ez csak néhány példa arra, hogyan tudsz továbbra is nevezni a Te Sztorid! filmes pályázatunkra.

Milyen videókkal nevezhettek?
 • A pályázatra 2 és 6 perc közötti videókat várunk.
 • A rövidfilm lehet részleteiben vagy teljesen animált is.
 • A pályaművektől nem fikciós, hanem átélt történet megjelenítését várjuk.
 • Műfaji, egyéb formai és tartalmi megkötés nincs.

Kik és hogyan nevezhetnek?
 • A pályázatra középiskolás diákok egyénileg és csapatként is jelentkezhetnek.
 • A pályázatra IDE KATTINTVA tudsz regisztrálni!
 • Egy pályázó vagy pályázó csapat maximum 2 rövidfilmmel jelentkezhet.
 • A pályaművek csak stáblistával együtt érvényesek.

A pályázat eredeti határideje: 2020. április 30. (csütörtök), éjfél

• A Mester Galéria és Közösségi Tér „A Te sztorid!” című rövidfilm és animációs pályázatnak részvételi feltételei és szabályzata (pdf formátumban)

 
 
„ÍME, KLÁRI ONLINE!” – ONLINE KIÁLLÍTÁS
Sok szeretettel meghívunk a Leövey Klára Gimnázium rajz-média tagozatos diákjainak kiállítására, mely idén a virtuális térben kerül megrendezésre.

A virtuális kiállítás 2020. május 18-án, hétfőn 17 órakor nyílik.

A kiállításon közreműködik KONCZ ANDREA színésznő.

• „ÍME, KLÁRI ONLINE!” KIÁLLÍTÁS – FACEBOOK FOTÓALBUM

A kiállításon szereplő diákok névsora:
Ábel Zita 11.A
Balogh Máté 12.FI
Báró Lili 10.C
Barta-Vámos Viktória 9.C
Besenyei Fanni 9.C
Bessenyei Lilla 9.C
Beszédes Bence 9.C
Blazsó Bálint 9.C
Bodócs Vivien 10.C
Debreczeni Csilla 9.C
Ehreth Anna 10.C
Ferencz Orsolya 10.C
Gaest Rebeka 10.C
Gomaa Camelia 11.C
Gombos Kinga 12.D
Gombos Rebeka 9.C
Győri Míra 9.C
Hadari Kitti Katalin 9.C
Hampel Enikő 10.C
Handlovics-Joó Hanna 12.FI
Hemrik Julianna 11.C
Horváth Boglárka 10.C
Horváth Dóra 10.C
Incze Réka 11.C
Inotai Tamara 9.C
Jobbágyi Jázmin 9.C
Kiss Lilla 11.FI
Kiss-Weidinger Anna 9.C
Kliment Károly 12.FI
Lakatos Anna 9.C
Lővey Dorottya 12.D
Manolache Márkó 12.D
Mészáros Anna 11.FI
Mezei Noémi 12.D
Molnár Mercédesz 12.FI
Nemcsik Kamilla 10.C
Nyers Brigitta 9.C
Petrányi Viktória 12.D
Reibach Janka 9.C
Réthey Prikkel Borbála 9.C
Sándor Jetta 12.D
Sikos Balázs 12.D
Simonics Petra 9.C
Szabó-Tóth Gréta 10.C
Szecskő-Nagy Flóra 9.C
Sztojkov Máté 9.C
Toller Alexandra 10.C
Turzó Kinga 9.C
Varga Eszter 9.C

Felkészítő tanárok:
Kis Iringó, Sikota Orsolya és Kacsák Tamás

Kellemes nézelődés kívánunk!


 
 
SZEVASZSZSZ CÍMŰ ONLINE KIÁLLÍTÁS – MEGNYITÓ
A kiállítást megnyitotta:
Vincze Angéla festőművész, a Mester Galéria és Közösségi Tér művészeti vezetője


Zene: Amber Smith

Youtube videó a megnyitóról: https://www.youtube.com/watch?v=k7ogrl3pvp4

A Szamalk-Szalézi Szakgimnázium művészeti képzésein (dekoratőr, képző-és iparművészeti munkatárs, festő,grafikus, mozgó és animációkészítő, kiadványszerkesztő) tanuló diákok munkáiból válogattunk.

Az iskola folyamatosan részt vesz pedagógiai kutatás-fejlesztésben és az innovációkat beépítik a munkába. Az iskola jövőjét a folyamatos fejlődés biztosítja, amelyhez szilárd alapul szolgálnak az elmúlt húsz évben elért eredményeik. A legfontosabb szakmai-pedagógiai cél, hogy minden tanulójuk valamilyen szintű (emelt szintű vagy felsőfokú) OKJ bizonyítványt és megfelelő szakmai, gyakorlati és személyes kompetenciát szerezzen, mely a fiataloknál elegendő útravaló a pályakezdéshez.

Köszönet a gimnázium összes tanárának a felkészítő munkájáért és külön köszönet Orgoványi Gábor művésztanárnak, aki segített az anyag összegyűjtésében.

https://www.szamalk-szalezi.hu/

 
 
SZAMALK-SZALÉZI SZAKGIMNÁZIUM DIÁKJAINAK ONLINE KIÁLLÍTÁSA
Művészeti képzéseken (dekoratőr, képző-és iparművészeti munkatárs, festő,grafikus, mozgó és animációkészítő, kiadványszerkesztő) tanuló diákok munkáiból válogattunk.

• SZAMALK-SZALÉZI SZAKGIMNÁZIUM DIÁKJAINAK ONLINE KIÁLLÍTÁSA – FACEBOOK FOTÓALBUM

Az iskola folyamatosan részt vesz pedagógiai kutatás-fejlesztésben és az innovációkat beépítik a munkába. Az iskola jövőjét a folyamatos fejlődés biztosítja, amelyhez szilárd alapul szolgálnak az elmúlt húsz évben elért eredményeik. A legfontosabb szakmai-pedagógiai cél, hogy minden tanulójuk valamilyen szintű (emelt szintű vagy felsőfokú) OKJ bizonyítványt és megfelelő szakmai, gyakorlati és személyes kompetenciát szerezzen, mely a fiataloknál elegendő útravaló a pályakezdéshez.

https://www.szamalk-szalezi.hu/

 
 
VARÁZSKEZEK II. – ONLINE KIÁLLÍTÁS
A József Attila Általános és Művészeti Iskola festő szakos, kézműves szakos és szakkörös diákjainak kiállítása.

A kiállítás megnyitóján készült képekmegtekinthetők a következő oldalon:
• VARÁZSKEZEK II. – FACEBOOK FOTÓALBUM


Mielőtt a gyermek beszélne, már énekel.
Mielőtt írna, már rajzol.
Ahogy feláll, már táncol.
A művészet alapvető része az emberi életnek.
Phylicia Rashad

Az élénk, érzelmes és szabad képzetkapcsolásokból származnak az illúzióink, az élettelen dolgok megelevenítései, a megszemélyesítések, a gyermeki mítosz tüneményei, a gyermek az emberi cselekvéseket és életjelenségeket utánzó képzeleti játékai.
Ebből nem hiányoznak az ötletek, gondolatok, humor, sőt az elvont eszmék realizálása sem.

Ez az esztétikai nevelés mással felcserélhetetlen módszere. Ezen keresztül a látás és tapintás érzéke és képessége lépésről lépésre, a tudatosan felépített gyakorlati, egyéni alkotómunka révén fejleszthető. Ez se több, se kevesebb, mint a gyermek látásmódjának és érzékenységének következetes formálása.
Az a legfontosabb, hogy a különböző anyagok és technikák alkalmazása az önkifejezés újabb és újabb lehetőségeit tárja fel. Ezek nyomán az alkotás vágya és személyes szükséglete igazi hajtóerővé válik. A gyerekek így tesznek szert arra a tudásra, mellyel valóban alkotni képesek. Ily módon a tapasztalat nem tárgyakban, motívumokban, vagy ilyen- olyan divatokban rögzül, hanem az eredeti szemléletmód kialakulását és kreativitást ösztönzi.
A Művészeti nevelés hitem szerint nem csupán a rajzkészség, és a manuális tevékenységek átadásából áll. Ezeknél sokkal fontosabb a lelki folyamatok megértése és irányítása, vagyis az önismeret fejlesztése, a pozitív éntudat kialakítása, végső soron az, hogy a gyerek rájöjjön, valójában mire is képes.
A gyerekeket meg kell tanítani motívumaik, érzelmeik megismerésére, szabályozására.
A művészeti nevelés sokféle formában kamatozhat. Éppen ebben rejlik a nagyszerűsége: alkotói energiákat teremt. Táplálja a kreativitást, amely minden tevékenységünk hajtóereje. Agyunk úgy tárolja el a memórianyomokat, hogy belső világunk a külvilágból érkező információ-somagokra ráüti a maga pecsétjét. Ettől válik az tartósan tárolhatóvá és könnyen előhívhatóvá.
Nem csupán közhelyszerű igazság, hogy mindenki kreatív valamiben. A kreativitásnak az érvényesülését azonban a hétköznapi észszerűség és racionalitás visszaszorítja. Az emberek nagyon is ragaszkodnak a hagyományos megoldásokhoz a mindennapi rutinhoz. Ez egészül ki manapság a kompjúterzált világ új mechanizmusaival.
Több hónap, év és évtized alatt mérhető a művészeti nevelés folyamatának hatása. A kezdeti lépésektől, a bemenettől a kimenetig és azon túl. Az a felfogás, hagyomány, szokások, viselkedési normák, ízlésüket befolyásoló és meghatározó elemek, beidegződések, a világról alkotott képük, az emberekhez való viszonyuk, amelyeket az iskolában megtapasztaltak egy életen át elkísérik őket. Ezen nevelkedtek.

A szemet és lelket gyönyörködtető munkák láttán mindig megállapítottam, és mindenki számára egyértelmű, hogy a gyerekek jól motiváltak, a befektetett energia, a remek módszerek, a kitartó és szorgalmas munka meghozza gyümölcsét. A siker mindenki számára éltető és új motiváló erő, segíti a további fejlődést. Nem beszélve arról az örömről, amely a szemekben csillog.

Vincze Angéla festőművész, a Mester Galéria és Közösségi Tér művészeti vezetője

 
 
Munkatársak:
Vincze Angéla - művészeti vezető
Oleg Zubkov - művészeti asszisztens
Coates Ádám - kulturális szervező
Fehér Renátó - kulturális szervező

Szakmai vezető:
Nyerusay Viktória
+36 (30) 686-4649

Elérhetőség:
Mester Galéria és Közösségi Tér
1095 Budapest, Mester utca 5.
Tel.: +36 (30) 686-4649
E-mail: mestergaleria@fmkportal.hu

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 10.00-18.00
Szombat, Vasárnap: zárva
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva